References of Breastfeeding and Epigenetic


image

Penelitian terbaru tentang epigenetik telah menyebabkan para profesional medis lebih memahami tentang bagaimana dampak lingkungan bayi yang sedang berkembang baik di dalam rahim dan lingkungan masa depannya. Genom adalah informasi genetik yang diturunkan dari orang tua, tetapi epigenome adalah apa yang menentukan bagaimana genom dinyatakan. Proses mengartikan ini dipengaruhi oleh lingkungan internal dan eksternal dari seorang individu, termasuk gizi. Para peneliti menemukan bahwa perubahan epigenetik dapat mempengaruhi tidak hanya satu tapi beberapa generasi. Nutrisi pertama untuk manusia di luar rahim adalah ASI, dan dengan demikian dampak epigenetik menyusui telah lama mencapai potensi. Temuan hasil beberapa penelitian terbaru di bidang epigenetik khususnya ASI dan pengaruh epigenetik, dan perubahan dalam ekspresi gen dan flora usus.

Epigenetika adalah studi tentang perubahan fenotipe atau ekspresi genetikayang disebabkan oleh mekanisme selain perubahan sekuens DNA dasar. Tidak ada perubahan pada sekuens DNA dasar, melainkan faktor non genetika yang menyebabkan ekspresi gen organisme berubah. Contoh terbaik perubahan epigenetika padaeukariotik adalah proses diferensiasi sel. Selama morfogenesis, sel induk totipoten berubah menjadi bermacam-macam sel pluripoten pada embrio yang kemudian akan berubah menjadi sel yang berdiferensiasi secara penuh. Dengan kata lain, zigot, sebuah sel telur yang telah dibuahi, berubah menjadi berbagai jenis sel, seperti neuron (sel saraf),sel otot, epitel, pembuluh darah, dan sebagainya, yang kemudian akan terus membelah.nHal ini terjadi di mana pengaktifan beberapa gen dapat mengakibatkan peredaman gen lainnya. Contoh lainnya adalah seperti dua tikus hasil kloning dengan gen yang sama dan status metilasi DNA yang berbeda menghasilkan ekspresi genetika yang berbeda.

Tujuan utama pemahaman nutrigenetik adalah untuk personalisasi praktek pemberian gizi sehati hari harus sesuai dengan variasi genetik yang mempengaruhi cara pencernaan dan metabolisme nutrisi yang dipengaruhi dengan diet. Epigenetik gizi menyangkut pengetahuan tentang efek nutrisi pada ekspresi gen. Gizi pada awal kehidupan atau dalam periode perkembangan kritis, mungkin memiliki peran dalam modulasi ekspresi gen, dan memiliki efek kesehatan di kemudian hari. ASI adalah nuyrisi yang sangat penting karena kemampuannya dalam mencegah beberapa penyakit akut dan kronis. Anak-anak ASI mungkin memiliki risiko lebih rendah mengalami  neonatal necrotizing enterocolitis, penyakit menular, dan juga penyakit tidak menular, seperti obesitas dan gangguan terkait lainnya.
Efek menguntungkan dari ASI pada kesehatan dapat dikaitkan sebagian dengan komponen yang unik, mungkin juga melalui proses epigenetik Efek epigenetik dianggap ASI dan komponen menunjukkan bahwa mungkin terhadap hubungan langsung beberapa komponen ASI dengan perubahan epigenetik. Namun mekanisme fenomena itu masih belum jelas. Studi harus dilakukan untuk memperjelas peran sebenarnya dari ASI pada ekspresi genetik, khususnya ketika dikaitkan dengan risiko penyakit tidak menular, berpotensi menguntungkan kesehatan bayi dan kehidupan di kemudian hari.

Referensi

* Zeisel, S.H. Nutrigenomics and metabolomics will change clinical nutrition and public health practice: Insights from studies on dietary requirements for choline. Am. J. Clin. Nutr. 2007, 86, 542–583
* Mutch, D.M.; Wahli, W.; Williamson, G. Nutrigenomics and nutrigenetics: The emerging faces of nutrition.FASEB J. 2005, 19, 1602–1616.
* Stover, P.J.; Caudill, M.A. Genetic and epigenetic contributions to human nutrition and health: Managing genome-diet interactions. J. Am. Diet. Assoc. 2008, 108, 1480–1487.
* Moreno, J.A.; Pérez-Jiménez, F.; Marín, C.; Gómez, P.; Pérez-Martínez, P.; Moreno, R.; Bellido, C.; Fuentes, F.; López-Miranda, J. Apolipoprotein E gene promoter −219G→T polymorphism increases LDL-cholesterol concentrations and susceptibility to oxidation in response to a diet rich in saturated fat. Am. J. Clin. Nutr. 2004, 80, 1404–1409.
* EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on establishing Food-Based Dietary Guidelines. EFSA J. 2010, 8, 1460–1502.
* Hurlimann, T.; Menuz, V.; Graham, J.; Robitaille, J.; Vohl, M.C.; Godard, B. Risk of nutrigenomics and nutrigenetics? What the scientists say. Genes Nutr. 2014, 9, 370.
* Ho, E.; Zempleni, J. Overview to symposium “Nutrients and epigenetic regulation of gene expression”. J. Nutr. 2009, 139, 2387–2388.
* American Academy of Pediatrics. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 2012, 29, e827–e841.
* World Health Organization. Long-Term Effects of Breastfeeding: A Systematic Review; WHO: Geneva, Switzerland, 2013. Available online: http://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/breastfeeding_long_term_effects/en/ (accessed on 19 April 2014).
* Sullivan, S.; Schanler, R.J.; Kim, J.H.; Patel, A.L.; Trawöger, R.; Kiechl-Kohlendorfer, U.; Chan, G.M.; Blanco, C.L.; Abrams, S.; Cotton, C.M.; et al. An exclusively human milk-based diet is associated with a lower rate of necrotizing enterocolitis than a diet of human milk and bovine milk-based products. J. Pediatr. 2010, 156, 562–567.e1.
* Kramer, M.S.; Aboud, F.; Mironova, E.; Vanilovich, I.; Platt, R.W.; Matush, L.; Igumnov, S.; Fombonne, E.; Bogdanovich, N.; Ducruet, T.; et al. Breastfeeding and child cognitive development: New evidence from a large randomized trial. Arch. Gen. Psychiatry 2008, 65, 578–584.
* Anjos, T.; Altmäe, S.; Emmett, P.; Tiemeier, H.; Closa-Monasterolo, R.; Luque, V.; Wiseman, S.; Pérez-García, M.; Lattka, E.; Demmelmair, H.; et al. Nutrition and neurodevelopment in children: Focus on NUTRIMENTHE project.Eur. J. Nutr. 2013, 52, 1825–1842.
* Campoy, C.; Escolano-Margarit, M.V.; Anjos, T.; Szajewska, H.; Uauy, R. Omega 3 fatty acids on child growth, visual acuity and neurodevelopment. Br. J. Nutr. 2012,107, S85–S106.
* Mead, M.N. Nutrigenomics: The genome food-interface. Environ. Health Perspect. 2007, 115, A582–A589.
* Waterland, R.A.; Michels, K.B. Epigenetic epidemiology of the developmental origins hypothesis.Annu. Rev. Nutr. 2007, 27, 363–388.
* Cutfield, W.S.; Hofman, P.L.; Mitchell, M.; Morison, I.M. Could epigenetics play a role in the developmental origins of health and disease? Pediatr. Res. 2007, 61, 68R–75R.
* Liotto, N.; Miozzo, M.; Giannì, M.L.; Taroni, F.; Morlacchi, L.; Piemontese, P.; Roggero, P.; Mosca, F. Early nutrition: The role of genetics and epigenetics. Pediatr. Med. Chir. 2009, 31, 65–71.
* Tammen, S.A.; Friso, S.; Choi, S.W. Epigenetics: The link between nature and nurture. Mol. Aspects Med. 2013, 34, 753–764.
* Lillycrop, K.A.; Burdge, G.C. Epigenetic changes in early life and future risk of obesity. Int. J. Obes.2011, 35, 72–83. * Heijmans, B.T.; Tobi, E.W.; Stein, A.D.; Putter, H.; Blauw, G.J.; Susser, E.S.; Slagboom, P.E.; Lumey, L.H. Persistent epigenetic differences associated with prenatal exposure to famine in humans. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2008, 105, 17046–17049.
* Barker, D.J. Developmental origins of chronic disease. Public Health2012, 126, 185–189.
* Koletzko, B.; Brands, B.; Poston, L.; Godfrey, K.; Demmelmair, H. Early Nutrition Project. Early nutrition programming of long-term health.Proc. Nutr. Soc. 2012, 71, 371–378.
* Mortensen, E.L.; Michaelsen, K.F.; Sanders, S.A.; Reinisch, J.M. The association between duration of breastfeeding and adult intelligence.JAMA 2002, 287, 2365–2371.
* Quigley, MA.; Henderson, G.; Anthony, M.Y.; McGuire, W. Formula milk versus donor breast milk for feeding preterm or low birth weight infants. Cochrane Database Syst. Rev.2007.
* Chen, A.C.; Chung, M.Y.; Chang, J.H.; Lin, H.C. Pathogenesis implication for necrotizing enterocolitis prevention in preterm very-low-birth-weight infants. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 2014, 58, 7–11.
* Chatterton, D.E.; Nguyen, D.N.; Bering, S.B.; Sangild, P.T. Anti-inflammatory mechanisms of bioactive milk proteins in the intestine of newborns. Int. J. Biochem. Cell. Biol. 2013, 45, 1730–1747.
* Morrow, A.L.; Lagomarcino, A.J.; Schibler, K.R.; Taft, D.H.; Yu, Z.; Wang, B.; Altaye, M.; Wagner, M.; Gevers, D.; Ward, D.V.; et al. Early microbial and metabolomic signatures predict later onset of necrotizing enterocolitis in preterm infants. Microbiome 2013, 1, 13.
* Fanaro, S.; Chierici, R.; Guerrini, P.; Vigi, V. Intestinal microflora in early infancy: Composition and development. Acta. Paediatr. Suppl.2003, 91, 48–55.
* Mulligan, P.; White, R.J.N.; Monteleone, G.; Wang, P.; Wilson, W.J.; Ohtsuka, Y.; Sanderson, R.I. Breast Milk Lactoferrin Regulates Gene Expression by Binding Bacterial DNA CpG Motifs but Not Genomic DNA Promoters in Model Intestinal Cells. Pediatr. Res. 2006,59, 656–661.
* Patel, J.A.; Nair, S.; Revai, K.; Grady, J.; Saeed, K.; Matalon, R.; Block, S.; Chonmaitree, T. Association of Proinflammatory Cytokines Gene Polymorphisms with Susceptibility to Otitis Media. Pediatrics 2006, 118, 2273–2279.
* Weng, M.; Walker, W.A. The role of gut microbiota in programming the immue phenotype. J. Dev. Orig. Health Dis. 2013, 4.
* Moloney, R.D.; Desbonnet, L.; Clarke, G.; Dinan, T.G.; Cryan, J.F. The microbiome: Stress, health and disease. Mamm. Genome 2014, 25, 49–74.
* Agostoni, C.; Baselli, L.; Mazzoni, M.B. Early nutrition patterns and diseases of adulthood: A plausible link? Eur. J. Intern. Med. 2013, 24, 5–10.
* Sharma, A.M.; Staels, B. Peroxisome proliferator-activated receptor gamma and adipose tissue—Understanding obesity-related changes in regulation of lipid and glucose metabolism. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2007, 92, 386–395.
* Yang, L.; Chan, C.C.; Kwon, O.S.; Liu, S.; McGhee, J.; Stimpson, S.A.; Chen, L.Z.; Harrington, W.W.; Symonds, W.T.; Rockey, D.C. Regulation of peroxisome proliferator-activated receptor-gamma in liver fibrosis.Am. J. Physiol. Gastrointest. Liver Physiol. 2006, 291, G902–G911.
* Svegliati-Baroni, G.; Candelaresi, C.; Saccomanno, S.; Ferretti, G.; Bachetti, T.; Marzioni, M.; de Minicis, S.; Nobili, L.; Salzano, R.; Omenetti, A.; et al. Rmodel of insulin resistance and nonalcoholic steatohepatitis in rats: Role of peroxisome proliferatoractivated receptor-α and n-3 polyunsaturated fatty acid treatment on liver injury.Am. J. Pathol. 2006, 169, 846–860.
* Nobili, V.; Bedogni, G.; Alisi, A.; Pietrobattista, A.; Alterio, A.; Tiribelli, C.; Agostoni, C. A protective effect of breastfeeding on the profression of non-alcoholic fatty liver disease. Arch. Dis. Child. 2009,94, 801–805.
* Rossmeisl, M.; Medrikova, D.; van Schothorst, E.M.; Pavlisova, J.; Kuda, O.; Hensler, M.; Bardova, K.; Flachs, P.; Stankova, B.; Vecka, M.; et al. Oega-3 phospholipids from fish suppress hepatic steatosis by integrated inhibition of biosynthetic pathways in dietary obese mice. B. Biochim. Biophys. Acta. 2013, 1841, 267–278.
* Owen, C.G.; Whincup, P.H.; Odoki, K.; Gilg, J.A.; Cook, D.G. Infant feeding and blood cholesterol: A study in adolescents and a systematic review. Pediatrics 2002,110, 597–608.
* Owen, C.G.; Whincup, P.H.; Kaye, S.J.; Martin, R.M.; Davey Smith, G.; Cook, D.G.; Bergstrom, E.; Black, S.; Wadsworth, M.E.; Fall, C.H.; et al. Does initial breastfeeding lead to lower blood cholesterol in adult life? A quantitative review of the evidence. Am. J. Clin. Nutr. 2008, 88, 305–314.
* Boschetti, E.; di Nunzio, M.; Danesi, F.; Tugnoli, V.; Bordoni, A. Influence of genotype on the modulation of gene and protein expression by n-3 LCPUFA in rats. Genes Nutr. 2013, 8, 589–600. [Google Scholar] [CrossRef]Vos, M.B. Nutrition, nonalcoholic fatty liver disease and the microbiome: Recent progress in the field. Curr. Opin. Lipidol. 2014, 25, 61–66.
* Fukada, S.; Ohno, H. Gut microbiome and metabolic diseases. Semin. Immunopathol. 2014, 36, 103–114.
* Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer. Breast cancer and breastfeeding: Collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50,302 women with breast cancer and 96,973 women without the disease. Lancet2002, 360, 187–195.
* Jernström, H.; Lubinski, J.; Lynch, H.T.; Ghadirian, P.; Neuhausen, S.; Isaacs, C.; Weber, B.L.; Horsman, D.; Rosen, B.; Foulkes, W.D.; et al. Breastfeeding and the risk of breast cancer in BRCA1 and BRCA2 mutation carriers. J. Natl. Cancer Inst. 2004, 96, 1094–1098.
* Wannous, R.; Bon, E.; Mahéo, K.; Goupille, C.; Chamouton, J.; Bougnoux, P.; Roger, S.; Besson, P.; Chevalier, S. PPAR mRNA expression, reduced by n-3 PUFA diet in mammary tumor, controls breast cancer cell growth. Biochim. Biophys. Acta 2013, 1831, 1618–1625.
* Marangoni, F.; Colombo, C.; de Angelis, L.; Gambaro, V.; Agostoni, C.; Giovannini, M.; Galli, C. Cigarette smoke negatively and dose-dependently affects the biosynthetic pathway of the n-3 polyunsaturated fatty acid series in human mammary epithelial cells. Lipids2004, 39, 633–637.
* Agostoni, C.; Marangoni, F.; Grandi, F.; Lammardo, A.M.; Giovannini, M.; Riva, E.; Galli, C. Earlier smoking habits are associated with higher serum lipids and lower milk fat and polyunsaturated fatty acid content in the first 6 months of lactation.Eur. J. Clin. Nutr. 2003, 57, 1466–1472.
* Beamer, B.A.; Yen Beamer, B.A.; Yen, C.J.; Andersen, R.E.; Muller, D.; Elahi, D.; Cheskin, L.J.; Andres, R.; Roth, J.; Shuldiner, A.R. Association of the Pro12Ala variant in the peroxisome proliferator-activated receptor-γ 2 gene with obesity in two Caucasian populations. Diabetes 1998, 47, 1806–1808.
* Cole, S.A.; Mitchell, B.D.; Hsueh, W.C.; Pineda, P.; Beamer, B.A.; Shuldiner, A.R.; Comuzzie, A.G.; Blangero, J.; Hixson, J.E. The Pro12Ala variant of peroxisome proliferator-activated receptor- γ 2 (PPAR- γ 2) is associated with measures of obesity in Mexican Americans. Int. J. Obes. Relat. Meta. Disord. 2000, 24, 522–524.
* Meirhaeghe, A.; Fajas, L.; Helbecque, N.; Cottel, D.; Auwerx, J.; Deeb, S.S.; Amouyel, P. Impact of the peroxisome proliferator activated receptor γ 2 Pro12Ala polymorphism on adiposity, lipids and non-insulin-dependent diabetes mellitus. Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord. 2000, 24, 195–199.
* Verier, C.; Meirhaeghe, A.; Bokor, S.; Breidenassel, C.; Manios, Y.; Molnár, D.; Artero, E.G.; Nova, E.; de Henauw, S.; Moreno, L.A.; et al. Breast-feeding modulates the influence of the peroxisome proliferator-activated receptor-gamma (PPARG2) Pro12Ala polymorphism on adiposity in adolescents: The Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence (HELENA) cross-sectional study.Diabetes Care 2010, 33, 190–196.
* Sjögren, Y.M.; Tomicic, S.; Lundberg, A.; Böttcher, M.F.; Björkstén, B.; Sverremark-Ekström, E.; Jenmalm, M.C. Influence of early gut microbiota on the maturation of childhood mucosal and systemic immune responses. Clin. Exp. Allergy2009, 39, 1842–1851.
* jMinekawa, R.; Takeda, T.; Sakata, M.; Hayashi, M.; Isobe, A.; Yamamoto, T.; Tasaka, K.; Murata, Y. Human breast milk suppresses the transcriptional regulation of IL-1beta-induced NF-κB signaling in human intestinal cells. Am. J. Physiol. Cell. Physiol.2004, 287, C1404–C1411.

Pos ini dipublikasikan di ASI, ASI EKSLUSIF, Manfaa-Kandungan Gizi, PERMASALAHAN BAYI BARU LAHIR, PERMASALAHAN KESEHATAN LAINNYA, Permasalahan Pemberian ASI, Tak Berkategori dan tag , . Tandai permalink.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s